Under middagen på lördagen mellan 11.30 och 13.30 visades dagens solförmörkelse på Hötorget i Skara.
Gunnar Sporrong, astronom och naturvetare, visade solförmörkelsen i teleskop för intresserade förbipasserande. Med ett teleskop försett med solfilter visades Solen skuggad av en del av Månen.
”Solen är ungefär 400 gånger större än Månen. Samtidigt ligger den c:a 400 gånger så långt bort. Så under ideala omständigheter kan Solytan skymmas bort totalt.” berättar Gunnar. ”Men dagens förmörkelse är en s.k. partiell förmörkelse. Det vill säga, bara c:a 38% av solytan täcktes av Månen när den var som mest förmörkad.”
En solförmörkelse infaller när nymånen ligger mellan Solen och Jorden. Vid förmörkelsen faller månskuggan på jordytan. Står man under månskuggan så ser man månens skiva skymma en del av Solens yta.
Tänk på säkerheten
”Kom ihåg att solljus är skadligt för ögonen. Även om vi inte känner det, kan näthinnan skadas. Titta därför aldrig på Solen. Inte med blotta ögat. Inte med solglasögon, CD-skivor eller andra konstigheter. Och absolut inte med kikare eller teleskop.” Uppmanar Gunnar strängt.
”Samtidigt är det inte svårt att göra rätt. Men fråga alltid en expert först. På fem minuter kan du lära dig hur du skall göra. Fråga till exempel hos Mariestads Astronomiska Klubb, eller i vår lokala teleskophandel, Astro Sweden. Eller varför inte fråga mig på klaraskyar.se”
Dagens förmörkelse startade kl. 11.33.32 med det som kallas första kontakt. Maximal förmörkelse inföll kl. 12.25.47, även om det precis då var lite molnigt. Sista kontakt inföll kl. 13.18.10. Under två timmar passerade många nyfikna även om inte alla vågade komma fram och fråga och titta.
”Det var en lyckad omgång trotoarastronomi.” berättar Gunnar, som hoppas på att hitta på fler liknande projekt framöver för att öka intresset för astronomi och naturvetenskap.
Lång väntan
Nästa totala förmörkelse kommer ske i oktober 2126, så det blir länge att vänta. Så, vill man se en total förmörkelse blir det till att resa lite. Varje år infaller en till två totala förmörkelser, men de är jämt fördelade över jordytan. En del sker till havs, andra över land. Nästa år, i Augusti, blir det en förmörkelse som går i en vid båge från Island till Spanien.
”Observera att island är ett land med mycket moln, så personligen hoppas jag på att kunna resa till Spanien för att se den. Vädret är sannolikt bättre där.” berättar Gunnar.