Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall presenterar budget i Skara: Fokus på barn i utsatthet och stora satsningar inom förebyggande insatser.
Idag valde socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall att presentera delar av regeringens budget för 2025 i Skara. Samtidigt höll finansminister Elisabeth Svantesson en presskonferens i Stockholm. ”För mig var det självklart att välja Skara. Jag var här tidigare i år och att få återkoppla om våra reformer i en kommun i mitt hem Västsverige känns så rätt, säger socialtjänstministern.”
Waltersson Grönvall har fått uppmärksamhet för de reformer och satsningar inom hennes ansvarsområde som genomförs, och nu tar arbetet fart när inflationen besegrats och man lägger en reformbudget där totalt 60 miljarder kronor i nya satsningar föreslås. Bland dessa finns skattesänkningar, stärkt tandvård för äldre och omfattande satsningar på forskning och innovation. Men Waltersson Grönvall betonade särskilt de insatser som riktas mot barn i utsatthet.
Waltersson Grönvall lyfte specifikt att en av de viktigaste förändringarna är att myndigheter ska få bättre möjligheter att samarbeta kring barns bästa, utan att sekretesslagar står i vägen. ”Vi måste riva de murar som hindrar myndigheter från att samverka för att hjälpa de mest utsatta barnen”, sa Grönvall.
Tidigare har Grönvall gjort sig känd för sitt arbete med att få igenom lagen ”Lilla Hjärtat”, som stärker barns rättigheter vid placeringar i familjehem. Nu presenterade hon nästa steg i regeringens plan – en reform av Statens institutionsstyrelse (SiS) och en stor satsning på brottsförebyggande arbete riktat mot barn och unga.
Nationellt familjehemsregister och sociala team i skolan
En annan viktig nyhet är införandet av ett nationellt familjehemsregister. Detta ska garantera att barn som placeras i familjehem, även om de placeras i en annan kommun, hamnar i trygga och kvalitativa hem. ”Vi vill säkerställa att inga barn riskerar att placeras i hem som inte håller måttet”, underströk ministern.
Hon betonade också satsningarna på sociala team i skolor, där man genom tidiga insatser kan nå barn i riskzon. ”Vi kan inte låta stuprör eller formella myndighetsgränser hindra alla kompetenser att samlas kring arbetet. Det här kommer att göra stor och reell skillnad”. Ett av målen är att förhindra situationer som den som nyligen inträffade i en grundskola i Skara, där ett barn skadades allvarligt efter våld i skolan. Oppositionsrådet Ylva Pettersson påpekade att om de verktyg som nu tillhandahålls hade funnits tidigare, hade den sortens tragiska händelser kanske kunnat undvikas. ”Vi är mycket oroliga över den så kallade kompetensväxling som den politiska ledningen har beslutat i Skara. Den innebär att de elevassistenter och annan personal som jobbar nära eleverna och i klassrummen ska bytas ut mot psykologer och annan kompetens som ska stötta rektorer och lärare istället för elever. Alla föräldrar som sett vikten av en elevassistent och den nära relation man kan bygga upp förstår att många barn kommer att gå miste om nödvändigt stöd. Det är väldigt bekymmersamt att man nu flyttar stöd till barn till stöd till rektorer säger oppositionsrådet.”
Fokus på att stärka föräldraskap och stöd till barn i samhällsvård
Camilla Waltersson Grönvall framhöll att en av regeringens viktigaste prioriteringar är att stärka det goda föräldraskapet. ”Föräldrarnas roll är central i arbetet med att bygga trygga relationer kring utsatta barn”, sa hon. Regeringen har redan avsatt 8 miljarder till dessa satsningar och kompletterar nu med ytterligare 1,7 miljarder, där 300 miljoner riktas direkt till barn i samhällsvård.
Utmaningar på kommunnivå
Samtidigt som regeringen presenterar omfattande satsningar, står kommunerna inför stora ekonomiska utmaningar. I Skara kommun prognostiseras ett underskott på 25 miljoner kronor inom omsorgsförvaltningen, vilket oppositionsrådet Ylva Pettersson uttryckte stor oro över. ”Vi får nu de verktyg som behövs för att stärka livsvillkoren för utsatta barn, men vi saknar resurser för att genomföra dem fullt ut”, sa hon. Dessutom har kommunen ett föreläggande från Arbetsmiljöverket på grund av dålig arbetsmiljö, och istället för satsningar väntar ett besparingskrav på 6 miljoner kronor.
Grönvall påpekade att det är kommunernas ansvar att leverera välfärdstjänster. ”Regeringen gör stora satsningar på välfärden för att skapa ett tryggare och rikare Sverige, men kommunerna måste ta sitt ansvar och genomföra dessa reformer”, sa hon avslutningsvis.
Regeringens budget presenterar omfattande reformer och satsningar på totalt 60 miljarder kronor. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall riktar fokus mot barn i utsatthet, brottsförebyggande arbete och familjehemsplaceringar, medan Skara står inför stora ekonomiska utmaningar för att implementera reformerna.