Skara FC-Tidaholm avgjordes sent i andra halvlek.

Lördagens match spelades i ett fantastisk härligt väder på en riktigt fin gräsmatta. A-plan har verkligen nått toppkvalitet. Tidigare år har det varit sämre med den saken. Publiken ville såklart ha seger mot bottenlaget Tidaholm, men det skulle inte bli så lätt visade det sig.

Skara kom till spel med flera spelare som varit skadade eller avstängda.

Första halvlek dominerades tydligt av Tidaholm, som satte press och styrde spelet. Skara hade svårt att få igång sitt anfallsspel och skapade bara någon enstaka halvchans. Laget spelade mest i sidled och saknade tydlig spets framåt. Mot slutet av halvleken lyckades Skara dock få till några farliga chanser precis innan halvtidsvilan. Men totalt sett var det en blek halvlek från Skaras sida, som knappast gav anledning till längre analys.

I andra halvlek förändrades matchbilden något. Skara kom ut med högre tempo och började våga mer i offensiven. Tempot dalade dock efterhand, och när matchen återigen saktade ner, var det Tidaholm som tog tillfället i akt och skapade farliga omställningar. En av dessa skulle visa sig bli avgörande.

I den 67 minuten hamnade Liam Samuelsson i ett pressat läge när han tappade bollen och tvingades jaga ikapp en Tidaholmsspelare. Det slutade med en frilägesutvisning för Samuelsson, som fällde motståndaren strax utanför straffområdet. Den efterföljande frisparken var farlig, men målvakten Didrik stod för en viktig räddning och höll Skaras nolla intakt.

När det återstod cirka 15 minuter gjorde Skara ett dubbelbyte, där Rasmus Arvidsson och Filip Bergsten kom in, medan Nikolla och Bock klev av. Detta väckte frågor bland publiken, eftersom de utbytta spelarna ofta spelar 90 minuter i jämna matcher. Bytet gav dock omedelbar effekt. I den 77 minuten slog Arvidsson en hörna som Samuel Johnson mötte perfekt med huvudet och nickade in 1–0 för Skara, trots att laget var reducerat till tio man. Målet gav Skara en välbehövlig boost, men Tidaholm svarade snabbt med att kasta in två offensiva spelare för att pressa fram en kvittering.

Det såg ut som att Skara skulle lyckas hålla undan och säkra tre poäng, men i den 87 minuten inträffade en ödesdiger situation. Efter en sekvens där Skara hade kunnat rensa bort bollen, tilldelades Tidaholm en straff. Straffen slogs säkert i det hörn som var tomt, och plötsligt stod det 1–1 med bara några minuter kvar av ordinarie tid, plus stopptid. Nu var frågan vad som skulle hända i matchens slutskede.

Efter kvitteringen växlade matchen snabbt mellan lagen. Skara fick en kontringsmöjlighet som övergick till en Tidaholmsomställning. Tidaholm fick en hörna, men Skara lyckades återta bollen och skapa en ny hörnsituation i den 92:a minuten. Tyvärr blev hörnan resultatlös för Skara. Tidaholm jagade desperat ett segermål, eftersom varje poäng var viktig för deras del i tabellen. Skara släppte till några farliga omställningar, men lyckades ändå hålla tätt och matchen slutade 1–1.

Med en man utvisad och efter bytena saknade Skara den offensiva spets som krävdes för att avgöra matchen efter Tidaholms sena kvittering. En poäng kändes snopet, men med tanke på matchens utveckling var det ändå en viktig poäng när serien nu går mot sitt avgörande. Tidaholm, som verkligen hade behövt tre poäng, var sannolikt mest missnöjda med resultatet.

Matchens stora hjälte för Skara var utan tvekan Didrik i målet, som återigen höll nollan så länge som möjligt och stod för flera avgörande ingripanden. Även Skaras mittbackar imponerade, inte bara defensivt, utan också genom att hota på fasta situationer. Det syntes tydligt att Skara som lag fungerar bra ihop, då de lyckades kämpa sig till en poäng trots tuffa omständigheter.

Vi pratade med tränare Wetterling efter matchen.

Vad pratade ni om i paus?

– Att vi behövde bli tydligare i vårat anfallsspel. Vi utförde inte vår principer tillräckligt bra.

Vad säger du om straffsituationen?

Jag står för långt bort för att kunna ha en vettig åsikt. Det jag kan se är att vi inte gör det tillräckligt bra med att få bort bollen innan. Gör vi det blir det ingen straff.

Någon spelare som förtjänar extra beröm?

– Samuel Jonsson.

Tankar inför nästa söndag?

– Kul och stimulerande. Vi har förlorat en match under säsongen vilket var mot Syrianska. Vi ska göra allt i vår makt för att kunna få revansch på den förlusten.