Skara går vidare med samverkan kring elhandelsbolag – trots massiv kritik mot hemliga uppdrag, odemokratiska processer och ekonomiska varningar
Under kommunfullmäktige i Skara röstade en majoritet för att gå in i ett samarbete med Lidköping och Skövde för att utveckla ett gemensamt elhandelsbolag inom ramen för Billinge Energi AB. Beslutet togs trots stark kritik från oppositionen, ledd av Moderaterna, och omfattande varningar om de ekonomiska riskerna med kommunalt ägda elhandelsbolag.
Hård kritik mot processen – “Demokratin har satts ur spel”
Kommunalrådet Gunilla Druve Jansson (C) anklagades av oppositionen för att ha hanterat processen i strid med Skaras styrdokument. Istället för att låta kommundirektören bereda frågan, vilket är den beslutade verksamhetsstyrningen i Skara, ska Druve Jansson ha gett uppdraget att leda arbetet till ordföranden i Skövde Energi – utan kommunstyrelsens eller kommunfullmäktiges vetskap eller mandat. Skövde Energis ordförande har öppet medgivit detta i media och enligt flera källor har Gunilla Druve Jansson erkänt detta hemliga uppdrag även i kommunstyrelsen.
– Det är inte acceptabelt att invånarnas resurser hanteras på detta sätt. Demokratin har satts ur spel, och det borde vara en självklarhet att en fråga av denna betydelse bereds professionellt och med insyn, sa Richard Pettersson. (M). Vad är nästa idé? Att vi ska ge Trollhättans socialchef i hemligt uppdrag att använda kostenheten i Skara för att ta fram nya penicillin? frågade han retoriskt.
Liknande kritik kom från Charlotte Nordström (M) som ifrågasatte varför kommunledningen valt att kringgå fullmäktige och dölja viktiga delar av processen.
– Om detta beslut verkligen var i Skaras bästa intresse, varför behövde det då ske bakom stängda dörrar? Nordström betonade också skillnaden mellan det kommunala intresset att ha rådighet över infrastruktur i energibolag, och att bedriva elhandel helt utan anknytning till kommunala intressen. Uppföljande inlägg av flera ledamöter visade att det råder förvirring kring de båda bolagens roller, flera lyfte fördelar med elhandelsbolaget som byggde på missförstånd och handlade om verksamhet som bedrivs av Skara Energi. Något som påtalades av oppositionen.
Charlotte Nordström lyfte också att det krävdes att en annan kommun informerade ledamöter i Skara om att en stor aktör lagt ett bud på samtliga aktier i Billinge Energi, för att den informationen skulle komma till bolagsstyrelsen och kommunstyrelsen i Skara. Skara Energis ordförande hade trots infirmations- och underställningsplikt inte lämnat över den informationen.
– Detta gör mig än mer upprörd, sa Charlotte Nordström.
Ekonomiska risker: En tickande bomb för kommunen
Ett centralt tema under debatten var de omfattande ekonomiska riskerna med att driva ett kommunalt elhandelsbolag. Flera kommuner i Sverige har redan tvingats lämna denna typ av verksamhet efter att riskerna på marknaden skenat. De senaste åren har exempelvis kommuner som äger elhandelsbolag tvingats ställa miljardgarantier och öka kreditramarna för att täcka förluster orsakade av kraftigt ökade elpriser och marknadens volatilitet.
Gunilla Druve Jansson inledde med att säga att det var mycket som sades i talarstolen. Hon fortsatte med att tala om att diskussioner pågått under lång tid och menade att beslutet endast handlade om hembudet. Hon lyfte också att Moderaterna i Skövde och Lidköping ser annorlunda på frågan än Moderaterna i Skara. Svaret från Richard Pettersson var att det är högt i tak i Moderaterna men att det är Skara som håller sig till den linje som finns i partiprogrammet.
– Vi ser hur kommuner runt om i landet tvingas skjuta till enorma resurser för att rädda sina elhandelsbolag, och ändå väljer Skara att kasta sig in i detta högriskprojekt. Det är ansvarslöst och visar en total brist på långsiktigt tänkande, sa Richard Pettersson (M).
Oppositionen påpekade också att elhandelsbolag inte äger någon infrastruktur och därmed saknar de stabila intäkter som energibolag har genom produktion och distribution. – Det är en ren spekulation på marknaden med skattebetalarnas pengar som insats. Det finns inga garantier för att detta inte slutar i katastrof för Skara, menade Ove Berlin (SD)
Ett elhandelns “Medeltidens Värld”?
Oppositionen drog också paralleller till tidigare misslyckade kommunala satsningar. – Är detta nästa “Medeltidens Värld”? Ska vi använda invånarnas resurser för att försöka konkurrera med jättar som Vattenfall och E.ON? frågade Richard Pettersson retoriskt och betonade att det är precis sådana projekt som skadar förtroendet för kommunens ekonomiska förvaltning.
Splittring inom regionen och inom partierna
Beslutet har också väckt frågor om relationerna med övriga kommuner i Skaraborg. Oppositionsledamöterna varnade för att projektet underminerar samarbetet inom Skaraborgs Kommunalförbund och riskerar att skapa konflikter mellan de 12 kommuner som valt att hålla sig till ett gemensamt energiprogram.
Birgit Bjelkengren (C) fick frågor om hur beslutet går ihop med Centerpartiets nationella hållning att kommuner inte ska använda skattebetalarnas pengar för att konkurrera på kommersiella marknader. Hennes kommentar var att beslutet “handlar om ägarförhållandena ,” vilket lämnade fler frågor än svar. Hennes påståenden om att inga beslut om kostnader ingick motsägs av underlagen som pekar på omfattande om än okända resursbehov.
– Vi ställde upprepade frågor om vad detta kommer att kosta, men fick inga svar, kommenterar Albin Berlin.
Fortsatt osäker framtid för Billinge Energi
Beslutet kan få konsekvenser för det kommunalt ägda Billinge Energi, som nu riskerar en osäker framtid. Oppositionen varnade för att de höjda ambitionerna med det gemensamma elhandelsbolaget kan underminera Billinge Energis stabilitet, särskilt om den politiska ledningen byts ut efter nästa val.
Ett beslut med långsiktiga konsekvenser
Trots kritiken gick förslaget igenom i enlighet med majoritetens linje. Men frågan om Skara kommun har tagit rätt beslut eller spelat högt med invånarnas resurser kommer sannolikt att leva vidare.
– Skara bör lyssna noggrant när Gunilla Druve Jansson slår sig för bröstet med hur modiga de är – med invånarnas pengar, säger Albin Berlin. När omsorgen nästa år ska spara in mångmiljonbelopp kan ju alla vi i Skara grunna på huruvida att bygga appar för att stänga av kylskåpet är något kommunen ska satsa resurser på.
– Skaras invånare förtjänar bättre än hemliga uppdrag, högriskprojekt och oansvariga beslut. Den här processen har skadat förtroendet för kommunens ledning, och det kommer att få konsekvenser, kommenterar Richard Pettersson. – – – Riktigt illa är det att satsa kommunala resurser på att spela roulette på en helt irrelevant elmarknad när man går med gigantiska underskott, höjer skatten, lägger besparingskrav på omsorgen och eleverna i Skara har bland de 10% sämsta resultaten i Sverige.
Framtiden får utvisa om satsningen blir ett dyrköpt misstag för kommunen.