Guldfeber i …..Skara?! Gunnar Sporrong bjuder på kunskap och oanade möjligheter!
Guld… Ja vem gillar inte guld?!
Vad har du för förhållande till guld?
Personligen har jag sysslat med guldvasning sedan 1990-talets början, då jag önskade mig min första vaskpanna. På den tiden bodde jag i Ale kommun. Ett riktigt nedköp om man gillar guld.
Jasså, hur då menar du?
Tjaa… Dels är bergrunden i hela kommunen ganska guldfattig. Dessutom har alla sedimentavlagringar i perioder spolats ut i havet så inte heller sandmassorna i dalgångarna tycks innehålla något nämnvärt guld. I alla fall inte så ytligt att det går att komma åt.
Hittade du inget guld i Ale?
Jo under de 20 år jag bodde i kommunen hittade jag ett guldkorn i Grönån i norra Ale. Det var tydligt att det var guld. Men kornet var så himla litet att det har försvunnit i algbildningen som skett i provröret sedan jag hittade det.
Gav du inte upp?
Nej… Jag hade läst den fantastiska ”Guldvaskarhandboken” som jag hittade på biblioteket. Däri hade jag lyckats utläsa att guld finns i Sverige, men inte över allt. Så, jag lyckades övertyga familjen om en semester i Ädelfors i Småland. Och du… Det är inte slump att det heter Ädelfors.
Det finns alltså guld i Småland?
Jo, på sina ställen. Dels finns ju Ädelfors gamla gruva, (se bild) där man bröt guld fram till början av 1900-talet. Där finns fortfarande lite rester och jag tror mig veta att någon entusiastisk guldvaskare rätt nyligen mutat in området på nytt för att få undersökningstillstånd.
Dessutom finns ett guldförande skikt några meter ner i landskapet. Guld som ackumulerats sedan den sista istiden. Guld som hyvlats av, av inlandsisen, långt norr ut och som sedan färdats med isen ned till Småland. På vissa ställen har sedan vattenflöden koncentrerat upp det så att det är värt att ta fram vaskpannan eller ännu hellre vaskrännan.
Behöver man vara duktig på att vaska? Jag tänker att du hållt på rätt länge…
Jag har för visso kommit 2a i guldvaskar-SM för si sådär en 15 år sedan. Det kräver förstås både teknik och snabbhet. Men i ärlighetens namn är det ganska enkelt när du testat lite.
Var lär man sig vaska guld?
Ja.. t.ex. i Ädelfors… Men för oss som bor i Skaraborg finns faktiskt goda chanser lokalt. Dels har det ett antal år hållits studiecirklar i guldvaskning i Skövde. Men ännu närmare… På torsdag eftermiddag kan du ta med familjen och hälsa på mig på mitt jobb på Astro Sweden i Skara. Där kan den som vill få prova på guldvaskning, fast i detta fallet inomhus. Men observera att barnen har företräde!
Är det med äkta guld?
Ja. det är faktiskt vädigt svårt att immitera guld eftersom det är så himla tungt. Så, vad jag har gjort är att använda äkta murarsand från Byggmax i sta’n. Där i har jag blandat i lite väggrus och sandlådesand bara för att få den rätta bäcksandskänslan. Till sist tillsätter vi lite äkta vaskguld från en vaskare i Alaska.
Vad gör ni med guldet efter det är uppvaskat?
Vi brukar faktiskt återanvända det. men dagen till ära kommer barnen att få med sig några korn i ett provrör, om de får upp något.
Men inte de vuxna?
Nej… de får gärna testa i mån av plats, men barnen har företräde. Och, de vuxna får kasta i sitt guld om de får något.
Guldvärdet har väl gått upp en del det sista?
Ja och nej… Med tanke på alla pengar som lånats fram med de löjligt låga räntor vi haft under alldeles för lång tid, så har antalet kronor i omlopp ökat. Eftersom de prylar vi har att köpa inte egentligen ökat i antal så finns ju fler kronor per kilo potatis, per hus eller per gram guld. Så jag skulle vilja hävda att guldet är lika mycket värt idag som för 100 år sedan.
T.ex. kostade en snygg skräddarsydd kostym och ett par handsydda skor för 100 år sedan c:a ett oz guld, eller 31.1 gram guld. Det är ungefär vad du får betala idag. Det är till och med så att en toga och ett par sandaler under rommartiden kostade lika mycket.
Samtidigt kostade en svensk 10-krona 1913 exakt 10 kronor, och idag en bra bit över 3000 kronor.
Det är inte guldet som ökat utan dagens krona är vär 0,27% av vad den var då.
När jag började vaska guld i början av 90-talet var guldet värt c:a 80 kr per gram. Idag kostar ett gram nästan 700 kronor.
För att återgå till guldet i markerna. Kan jag hitta guld här i Skara?
Jo, jag har några förslag. Dels har vi våra kära platåberg som f.ö. fått Geoparksstatus. (Något vi kan prata mer om en annan gång.) Platåbergen är ju resultatet av vulkanisk aktivitet under havsbotten en gång i tiden. Här kommer en av guldets spännande egenskaper in i bilden. Guld är faktiskt vattenlösligt. Riktigt riktigt dåligt, men det löser sig i vatten som under högt tryck hettas upp till superkritisk temperatur. Det innebär att vattnet är varmare än kokpunkten men inte tillåts koka utan blir en form av mellanting mellan ånga och vätska. Guld som ligger utspritt i berggrunden löses då upp och stiger i sprickorna. När vattnet närmar sig ytan och börjar svalna fälls guldet ut i det som kallas guldådror.
Efter istider och dagens vittring bryts platåbergen ned och små mängder guld i form av korn följer bäckarna nedströms. Där kan det till sist samlas på specifika ställen.
Ett annat spännande område är våran gamla havsbotten. Våra bördiga jordar är ju gammal havsbotten, och det är egentligen rätt kass. Men, precis som i Småland tycks det finnas ett guldförande skikt ett antal meter ner i backen. Så, hittar du en bäck som skurit ned i landskapet finns chans att där finns guld på botten eller en bit upp i bäckravinen.
Får man vaska var man vill?
Nej, du skall fråga markägaren först. Men i många fall är det inga problem. Bara du sköter det och inte förstör miljön för fiskar och insekter likväl som för människor. Jag skulle väl säga att du kommer långt med sunt förnuft. T.ex. Om du vaskar, gräv en liten grop jämte bäcken där du låter vatten rinna in. Här kan du vaska och låta det mesta av sanden sedimenterar ner så att du inte dammar upp bäcken för mycket.
Men som sagt. Vill du veta mer, så kom till Astro på torsdag. Men jag måste varna dig! Guldfeber finns på riktigt! När de första kornen glittrar i panna är plötsligt lunchen långt borta, så akta dig!
Jag antar att du inte tänker berätta var du hittade nuggeten?
Nope!