Gillet firade Krönikebrunnens födelsedag

Idag firades Krönikebrunnens 85-årsdag på torget i Skara, där både invånare och besökare samlades för att delta i festligheterna.

 

Idag fyllde Krönikebrunnen 85 år, och firandet lockade långt över 100 personer till Skaras torg. Kommunen bjöd på kaffe och kaka, vilket satte en gemytlig ton för eftermiddagen. Johan Frick från Skara kommun berättade om den bronsrelief som pryder brunnen, skapad av konstnären Martin Hansson. Hansson själv fanns på plats och delade med sig av tankarna bakom konstverket, som visar viktiga personer och händelser från stadens historia.

Johan Hjertén höll ett tal om hur idén till ett monument på Stortorget växte fram. Han berättade att allt började med Sanfrid Welin, en lärare och rektor som på 1920-talet engagerade sig i museiverksamhet i Skara. Welin insåg att kung Magnus Eriksson hade undertecknat Skara stadga år 1335, vilket innebar att träldomen avskaffades för alla som fötts av kristna föräldrar. När 600-årsjubileet av stadgan närmade sig 1935, föreslog Welin att man skulle skapa ett monument till minne av denna historiska händelse.

Johan Hjertén
Johan Hjertén berättade om Krönikebrunnens ursprung

En monumentförening bildades, men det dröjde innan något konkret kom på plats. Förslag kom upp om att hylla andra historiska personer som biskop Brynolf Algotsson eller Jesper Svedberg, men Welin stod fast vid idén om ett frihetsmonument. Efter att man kontaktat konstnären Nils Sjögren från Saltsjöbaden växte dock projektet till att bli något större – en Krönikebrunn som skildrar flera historiska personer och händelser kopplade till Skara.

Idén om att inviga brunnen 1935 fick man överge, men Sjögrens vision blev till slut verklighet. Hans design av brunnskaret, även kallat ”degeln”, symboliserar en smältdegel där metaller smälts samman till något nytt och vackert. Vattnet som flödar över figurerna ger dem liv och påminner om den rika historia som brunnen representerar.

Dagens firande av Krönikebrunnens 85-årsdag blev en hyllning till både konstverket och stadens historia.

Firandet avslutades i Skara Domkyrka, där kyrkomusikern Annika Lagerquist spelade verk av kompositörer som finns avbildade på Krönikebrunnen. Det musikaliska inslaget satte punkt för en dag som hyllade ett av stadens mest uppskattade landmärken.

Stortorget

Verifierad av MonsterInsights