Våren närmar sig och då lockas många att göra en utflykt. Ett fantastiskt utflyktsmål är Västergötlands museum som har föremål som berättar fascinerande historier för besökare i alla åldrar. Skara idag har ställt frågan till museipedagog Ludvig Lhonneur: vilka föremål får man inte missa?
Museipedagog Ludvig Lhonneur, vi bad om tips på fem föremål som du tycker att en besökare absolut inte ska missa. Vi har fått en spännande lista som vi tänkte prata lite med dig om.
– Absolut, det är roligt att få berätta om våra föremål.
Fröslundasköldarna
Vi börjar med Fröslundasköldarna – vad gör dem så unika?
–På hösten 1985 hittades 18 bronssköldar av Herzsprung-typ i Fröslunda på Kålland. Sköldarna är 2700 år gamla och har antagligen offrats i en vik i Vänern under den yngre bronsåldern. Fyndet är världsunikt då man aldrig hittat så många lik-
nande sköldar på en och samma plats någonstans i världen.
På Västergötlands museum finns nu elva av dessa sköldar utställda. Sköldarna är fortfarande det mest spektakulära som finns att se på Västergötlands museum och förtjänar därför en självklar plats på denna lista.
Häxköket
Berätta mer om den tillfälliga utställningen med Agnes de Frumeries konst. Vad gör ”Häxköket” och ”Älvdans” så speciella?
– Just nu finns en tillfällig utställning med konst skapad av konstnären Agnes de Frumerie på Västergötlands museum. Den tillfälliga utställningen ger oss en möjlighet att ställa ut och visa upp mer av Agnes konst än vad vi normalt sätt har möjlighet att göra. Att bara välja ut ett verk från utställningen är näst intill en omöjlighet, men om jag får välja ut en personlig favorit så måste det bli skulpturen ”Häxköket”. Den föreställer tre häxor i färd med att koka ihop något i sin kittel och den vackra patineringen Agnes applicerat gör att hela scenen tycks levande. När man ändå är i Agnes-utställningen är vasen ”Älvdans” ett tips. Den blev av museets Instagramföljare under hösten 2023 utsedd till Folkets Agnes.
Kata
Kata och hennes historia verkar fascinerande. Vad gör Kata-dockan så imponerande?
– Upptäckten av en av Sveriges äldsta stenkyrkor ledde oss till Kata, och med DNA-analys och ansiktsrekonstruktion har vi skapat en fotorealistisk modell av henne. Kata-dockan, som gestaltar henne för nästan 1000 år sedan, är en häpnadsväckande upplevelse och ett måste för alla som besöker Västergötlands museum. Namnet vet vi för att det står med runskrift på locket till hennes grav. Nu när det blir vår kan man också besöka Kata gård och se fyndplatsen och få en fascinerande insikt i hennes liv.
Suntakstolen
Vad kan du berätta om Suntakstolen och dess unika historia?
– Suntakstolen, byggd på 1100-talet och Sveriges äldsta stol, är en pärla i medeltidsutställningen. Tillverkad av gamla kyrkbänkar med ett skräckinjagande varghuvud på armstödet, symboliserar den den spännande blandningen av förkristna och kristna element under den unga kristendomens era. Den har dessutom fått ny framträdande plats efter vårens renovering av utställningen Skara i medeltid.
Okänd kvinna av Agnes de Frumerie
Avslutningsvis, berätta om porträttet ”Okänd kvinna”. Varför har det fått en speciell plats på museet?
– ”Okänd kvinna” av Agnes de Frumerie, vinnaren av Instagram-omröstningen, hänger nu stolt i museets reception som folkets favorit från utställningen ”Förevigad”. Trots dess diskreta plats förtjänar detta porträtt en stunds beundran och tar sista platsen på vår lista över föremål du inte får missa på Västergötlands museum.
Tack så jättemycket för fina tips!
– Det är roligt att få lyfta fram museets unika samlingar . Vi hälsar alla besökare varmt välkomna till Västergötlands museum så att vi kan berätta mer!