Astronytt: Juli

På stjärnhimlen
Juli 2024

1 – 2 juli – Månen, Jupiter, Mars och Saturnus, alla synliga i gryningen. I alla fall med fältkikare eller litet teleskop. Titta i öster kl. 03.00.

3 juli – Mekurius står som högst på skymningshimlen i nordväst efter solnedgången. Endast 8 grader upp vid tio-tiden innan den snabbt går ned. Använd fältkikare.Även om den är ljus är skymningsljuset väldigt störade.

5 juli – Jorden i aphelion, d.v.s. som längst från Solen under året.

6 juli – Nymånen infaller.

14 juli – Månen i första kvarteret.

15 juli – Konjunktion av Mars och Uranus. Kl. 02 på morgonen kan du få in både Uranus och Mars i samma synfält på ett litet teleskop. Ett bra sätt att hitta Uranus, (en svag turkosblå lysande skiva till skillnad från de punktformiga stjärnorna) som annars är svårfunnen utan elektronisk hjälp.

21 juli – Fullmåne

22 juli – Merkurius som längst till vänster från Solen, men i gengäld går den ner bara strax efter Solen och mycket svår att se.

23 juli – Pluto i opposition. Har du fri sikt åt söder och ett större teleskop har du en liten chans att se den vid lokal midnatt (kl. 01.00) bara 8 grader upp.

24 juli – Månen ockulterar Saturnus från månuppgången i öster kl. 23 då de är som närmast varann, till gryningen, då de avlägsnat sig.

25 juli – Under dagen passerar Månen Neptunus för att frammåt natten mot den 26 ligga till vänster om Neptunus.

28 juli – Månen i sista kvarteret.

30 juli – Månen passerar nära plejaderna i ostnordost vid 01 på natten.

31 juli – Månen ligger nära Jupiter vid 02 på morgonen.

Någon gång under månandens senare del är första möjligheten för Polaris Dawn att skjutas upp. Det är första gången som en besättning av helt civila kan komma att skickas upp med SpaceX Falcon 9, på ett femdagars uppdrag för att samla in pengar till St. Jude Children’s Researche Hospital. Resan kommer också att innehålla den första Rymdpromenaden med cevil besättning och en rymddräkt tillverkad av en privat entreprenör. Dessutom kommer resan att vara den hittills högsta färden med en Falcon-raket.

 

Läs mer om polaris 

Passa dessutom på att kika efter nattlysande moln i norr när det är som mörkast. Mer om detta om några dagar!

Gunnar Sporrong
Amatörastronom

 

Foto: Nattlysande moln norrut från Uppsala. Foto: Gofororbit, GNU-Licens

Verifierad av MonsterInsights