Utanförskapsområde utpekat i Skara

Skara centrum utpekas som utanförskapsområde i ny nationell kartläggning

Statistikmyndigheten SCB och Boverket har på uppdrag av regeringen genomfört en omfattande kartläggning för att identifiera utsatta områden i Sverige. Resultaten, som offentliggjordes nyligen, visar att 66 kommuner har ett eller flera områden som präglas av utanförskap. Totalt rör det sig om 180 områden i hela landet, och två av dessa finns i Skaraborg: Ryds centrum i Skövde och centrala östra delen av Skara tätort.

Utmaningar i centrala Skara

Det aktuella området i Skara, som benämns ”centrala östra Skara tätort”, sträcker sig från Vallgatan i söder till Källegatan i norr, och från Gunnar Wennerbergsgatan i väst till Viktoriaparken i öst. Här bor en stor del av Skaras befolkning, och nu lyfts området fram som särskilt utsatt när det gäller flera olika faktorer.

Skolresultat och unga i riskzonen

En oroande aspekt för Skara är att eleverna i årskurs nio tillhör de 10 procent av Sveriges niondeklassare med lägst behörighet till gymnasiet. Det innebär att en betydande andel av unga i Skara riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden om inte förbättringar sker.

I hela Västra Götalands län lever omkring 117 000 personer i utanförskapsområden, och drygt 32 000 av dessa är barn och unga under 20 år. För hela Sverige är motsvarande siffra 700 000 personer, varav nästan 190 000 är unga. Denna statistik belyser behovet av målmedvetna insatser för att förbättra förutsättningarna i dessa områden.

Större städer dominerar listan över utsatta områden

Flertalet av områdena på listan finns i Sveriges största städer, däribland Göteborg, Stockholm och Malmö. I Västra Götalands län identifierades 32 utanförskapsområden. Göteborg har flest med 21 områden, medan Borås har tre, och Trollhättan, Uddevalla och Skövde två vardera. Skara är ett av de mindre samhällena på listan, men ingår ändå i kartläggningen på grund av det allvarliga läget i centrala östra tätorten.

Statistik med brett perspektiv

Kartläggningen från SCB och Boverket utgår från flera olika faktorer som låg arbetsmarknadsetablering, bidragsberoende, lågt valdeltagande, kriminalitet och trångboddhet. Dessutom har områden med svaga skolresultat pekats ut som särskilt utsatta. Syftet med analysen är att ge underlag för aktörer som arbetar med sociala insatser och att identifiera vilka behov som finns i olika delar av Sverige.

Verifierad av MonsterInsights