Populära modebutiken Lia & Knutens i Skara lägger ner

Populära modebutiken Lia & Knutens i Skara lägger ner efter 17 år – ”En stor förlust för centrumhandeln”

Efter 17 år som en omtyckt butik för retroinspirerat mode har Lia & Knutens i Skara meddelat via Instagram att de stänger. Beskedet har väckt stor sorg bland stadens invånare och de trogna kunderna, som genom åren besökt butiken för dess unika utbud och personliga service.

”På Lia & Knutens kunde man alltid hitta det där lite speciella som gjorde att man kände att man hittade roliga kläder som inte alla andra har”, säger en ledsen kund. En annan kund uttrycker sin oro över att butikens nedläggning innebär en stor förlust för Skaras shoppingmöjligheter. ”Det känns som att när de stänger så försvinner en jättestor anledning att åka in till Skara och shoppa lite och ta en fika.”

Lia & Knutens har länge varit en destination för både lokalinvånare och besökare från hela Skaraborg, men den ökande konkurrensen från både köpcentrum och e-handel har gjort det svårt för centrumhandeln att stå sig stark.

Butiken kommer att vara stängd under några dagar, men öppnar igen den 24 oktober för en total utförsäljning, vilket ger kunderna en sista chans att fynda innan dörrarna stängs för gott.

Bekymmer för stadens centrumutveckling

Oppositionsrådet Ylva Pettersson (M) delar invånarnas oro och beskriver butikens nedläggning som en symbol för den nedåtgående trenden för centrumhandeln i Skara. ”När vi lämnade över styret fanns det ungefär 10 miljoner avsatt för centrumutveckling, men dessa medel har tyvärr tagits bort av den nuvarande politiska ledningen”, säger Pettersson.

Hon påpekar att den nya lekplatsen i Olins Park, som stod klar kort efter maktskiftet, var den sista stora satsningen på centrum. Sedan dess har inga större insatser gjorts för att stärka stadskärnan, vilket enligt henne har lett till en negativ utveckling för handlare och restauranger i området.

”Våra handlare och restauratörer i centrum behöver stöd av en kommun som satsar på en trygg och trivsam stadsmiljö. Nu har vi istället platser som Djäknescenen som upplevs som otrygga, och det finns diskussioner om att ta bort många parkeringsplatser, vilket också påverkar handeln negativt.”

En butik med själ och hjärta

Lia & Knutens har inte bara varit uppskattad för sitt utbud, utan också för sin varma och personliga service, något som många kunder kommer sakna. ”Jag önskar att alla handlare i Skara kunde få känna sig uppskattade och stöttade”, fortsätter Pettersson.

Med butikens stängning går en epok i graven, och många i Skara undrar nu vad som kommer att ske med stadens centrum och dess framtid som handelsplats.

Verifierad av MonsterInsights