Chef misstänkt för narkotikabrott

Chef på Gryning Vård häktad för grovt narkotikabrott – Skaraborg Kommunalförbund delägare

Under måndagseftermiddagen skedde ett polistillslag på en av Gryning Vårds enheter, vilket ledde till att en av företagets chefer anhölls. Personen är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott. Gryning Vård, som arbetar med vård och omsorg, ägs delvis av Skaraborgs Kommunalförbund och därigenom även av Skara kommun.

I en kommentar framhåller förbundet att de ser mycket allvarligt på situationen. Händelsen har fått stor uppmärksamhet, särskilt med tanke på att Gryning Vård är en central aktör inom vårdsektorn i regionen.

– “Vi ser mycket allvarligt på den misstanke som medarbetaren nu är häktad för,” säger en representant för Skaraborgs Kommunalförbund.

IVO ingriper och förbjuder verksamhet vid två enheter

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har agerat snabbt och beslutat att tills vidare förbjuda verksamheten vid de två enheter där den häktade chefen har varit verksam. Detta beslut togs som en försiktighetsåtgärd för att säkerställa att inga fler oegentligheter har begåtts i samband med händelsen.

Förbundet bedömer dock att detta är ett isolerat personalärende och att det inte finns någon större organisatorisk spridning med fler inblandade inom Gryning Vård.

Förundersökning pågår – Gryning Vård bistår myndigheter

En förundersökning pågår och Gryning Vård samarbetar nu med både polisen och IVO för att underlätta deras utredningar. Under tisdagen skickade företaget även in en lex Sarah-anmälan till IVO, vilket är en skyldighet när allvarliga missförhållanden inom vård och omsorg upptäcks.

Skaraborgs Kommunalförbund, som delägare i Gryning Vård, har också uttryckt sitt stöd till företaget under denna process, bland annat genom att tillhandahålla juridisk kompetens. Förbundet understryker dock att Gryning Vård har en egen kommunikationslinje direkt med de kommuner som bolaget samarbetar med.

Förbundet betonar att de noga följer utvecklingen och att de kommer att agera utifrån den information som framkommer under förundersökningen.

Verifierad av MonsterInsights