Omsorgsnämnden godkänner prognos med underskott på över 25 miljoner i omsorgen – Kritik från oppositionen
Omsorgsnämnden har beslutat att godkänna en ekonomisk prognos som visar ett växande underskott på över 25 miljoner kronor. Enligt den nya prognosen ser underskottet ut att fortsätta öka, vilket har lett till skarp kritik från flera håll.
Utöver de ekonomiska utmaningarna har Arbetsmiljöverket samtidigt riktat ett föreläggande om vite på grund av brister i arbetsmiljön inom omsorgen. Trots detta valde nämnden, där Socialdemokraterna har majoritet, att godkänna prognosen utan att ta frågan vidare till kommunfullmäktige, något som upprört oppositionen.
Moderaterna: ”Frågan borde ha lyfts till kommunfullmäktige”
Moderaterna i omsorgsnämnden har uttryckt oro över att underskottet inte hanteras på ett mer genomgripande sätt. De anser att underskottet, som de beskriver som av ”principiell art”, enligt kommunallagen borde ha förts upp till kommunfullmäktige för vidare behandling.
– Det är ett underskott som bara växer och som kräver mer omfattande åtgärder. Att inte lyfta det här vidare är ett stort misstag, säger en moderat representant.
Mia Nilsson, andre vice ordförande i nämnden och Moderat , är både förvånad och oroad över att Moderaternas yrkande avslogs.
– Det är väldigt bekymmersamt när den politiska ledningen rycker på axlarna åt ett underskott på över 25 miljoner som dessutom växer. Att godkänna prognosen utan att gå vidare med det här underskottet ställer verksamheten inför mycket stora problem, säger hon.
Nilsson uttrycker även oro över att budgeten för nästa år ställer ytterligare sparkrav på verksamheten, vilket kan förvärra situationen. Personal inom omsorgen har via skrivelser påtalat att arbetsbelastningen och stressen är hög, något som påverkar både arbetsmiljön och kvaliteten på omsorgen.
– Vi får samtal från oroliga anhöriga som ser brister i omhändertagandet av personer inom äldreomsorgen. Våra anställda gör långt mer än vad plikten kräver för att ge god omsorg, men de känner ändå att de inte räcker till på grund av brister i arbetsmiljön och bemanningen, säger Nilsson.
Hon menar att det är synd att den politiska ledningen inte ville bredda dialogen och lyfta frågan om hur både underskottet och arbetsmiljöproblemen kan åtgärdas.
Ordföranden: ”Bristande arbetsmoral bidrar”
Nämndens ordförande, Michael Karlsson (S), har i tidigare uttalanden om sommarens bemanning i lokalpressen beskrivit att en av orsakerna till den ökade belastningen inom omsorgen är, enligt honom, bristande arbetsmoral hos personalen. Uttalandet har väckt starka reaktioner, och flera röster inom oppositionen menar att detta snarare är en fråga om strukturella problem inom verksamheten än om enskilda individers insatser.
Beslutet att inte föra frågan om det växande underskottet vidare till kommunfullmäktige kan enligt oppositionen innebära att nämnden nu står inför en allt mer utmanande framtid, både ekonomiskt och arbetsmiljömässigt.