Bildextra: Tusentals besökare firade Vilan!

Invigning av utbyggda fritidsområdet Vilan lockade tusentals besökare

Igår invigdes det nyrenoverade och utbyggda fritidsområdet Vilan i Skara, efter sex år av noggrann planering, dialog och byggnation. Med en omfattande satsning som fört med sig stora förbättringar, stod nu de nya anläggningarna redo att välkomna allmänheten. Multihallen, Skaraborgen, och tidigare Arenahuset, har skapats för att täcka ett brett spektrum av fritidsaktiviteter, och tillsammans med över 100 nya parkeringsplatser och tydlig skyltning har området blivit ett nav för sport och rekreation i regionen.

Portal
Glädjen var stor över att Vilans utbyggnad kunde invigas.

Multihallen – En dröm för idrottare

En av höjdpunkterna på området är Multihallen, en imponerande och mångsidig sportanläggning. Här kan besökarna spela tennis, prova den moderna golfsimulatorn eller anordna bågskytte i en toppmodern miljö. Med plats för både individuella och gruppaktiviteter är Multihallen en mötesplats för idrottsintresserade i alla åldrar. Lokala sportföreningar uttryckte under invigningen sin glädje över hallens möjligheter att hysa fler idrotter under samma tak, vilket tros bidra till att locka fler ungdomar till föreningslivet.

Golf
Det har redan visats ett stort intresse för golfsimulatorn.

 Skaraborgen – Mötesplatsen för alla

Skaraborgen, som nu står färdig att användas, är en flexibel anläggning som designats för att kunna anpassas till många olika typer av evenemang. Från bridgeklubbar till LAN-party, teaterföreställningar och servering under större turneringar, Skaraborgen erbjuder Skaraborna en plats där kreativitet och gemenskap kan blomstra. Flera föreningar uttryckte tacksamhet för denna nya plats, som ger dem bättre möjligheter att arrangera större evenemang och dra nytta av den nya tekniken som installerats.

Skaraborgen
I Skaraborgen kan kultur och idrott mötas.

Arenahuset – Ett hem för fotbollsklubben

För fotbollsfantaster är det nya Arenahuset som invigdes för ett år sedan en efterlängtad byggnad. Här finns utrymmen för klubbens verksamheter, såsom mötesrum, omklädningsrum och utrymmen för taktiska genomgångar. Med det här huset får klubben äntligen de resurser som krävs för att kunna bedriva en mer professionell verksamhet och bättre kunna möta de behov som finns för framtida tillväxt.

Invigningen – En fest för hela Skara

Mer än 2 000 människor beräknas ha besökt invigningen, som präglades av en härlig feststämning. Browsing Collection, rockbandet bestående av fyra tjejer som utbildat sig i Skara, sparkade igång firandet med en energifylld konsert som fick hela Vilan att vibrera. ”Det är en ära att stå här idag”, sa bandmedlemmarna från scenen och berättade stolt att de gått på Musik och Produktionslinjen (MoP) i Skara, vilket gjorde framträdandet extra betydelsefullt för dem. De hyllades med stora applåder från publiken.

Browsing Collection
Browsing Collection fyllde hela området med energi.

Det var inte bara Browsing Collection som stod för underhållningen. Elever från Olinsgymnasiet, kända  bjöd på flera musikaliska inslag och höll stämningen uppe hela dagen. Team Rynkeby deltog också i scenprogrammet och delade med sig av sina erfarenheter och sitt välgörenhetsarbete.

Aktiviteter för hela familjen

Runt om i det nya fritidsområdet bjöds det på en mängd aktiviteter för hela familjen. Skara Ryttarförening ordnade ponnyridning för barn, och många glada familjer tog chansen att prova på denna klassiska aktivitet. ”Vilan är verkligen en mötesplats för alla”, konstaterade en förälder som såg sina barn glädjas åt de olika aktiviteterna. Många representanter för föreningarna lyfte just att Vilan kan vara till nytta och glädje för alla, inte bara för de föreningar som till vardags bedriver sin verksamhet där.

Under dagen fick publiken även njuta av en livfull show med Pidde P, där hela publiken engagerades i både dans och sång. Stolta barn fick komma upp på scen och vara med i uppträdandet, och det var tydligt att många redan kunde texterna utantill. Pidde P:s framträdande blev en höjdpunkt för många av de yngre besökarna.

Pidde P

Föreningar och näringsliv i fokus

Flera av de föreningar som är verksamma på Vilan var på plats och visade upp sina verksamheter. Från brottning till fotboll och parasport, alla tog tillfället i akt att demonstrera sina aktiviteter för de många nyfikna besökarna. Dessutom fanns näringslivet representerat med utställningsstånd där de delade med sig av information om sina produkter och tjänster. En besökare uttryckte sin uppskattning över den nya anläggningen och sa: ”Det är helt fantastiskt att det här finns i Skara, vilken resurs för alla åldrar!”

Stolta politiker och lysande avslutning

Kommunalrådet Gunilla Druve Jansson berättade engagerat om Vilans möjligheter, hon uttryckte sin stolthet över Skaras utveckling. ”Det är satsningar som denna som möjliggör en hållbar och aktiv framtid för Skara,” sa hon. Hon framhöll även det stora engagemanget från både invånare och näringsliv som gjort det hela möjligt.

Oppositionsrådet Ylva Pettersson, som tidigare var kommunalråd och ansvarig för att driva igenom Vilansatsningen och samla den nödvändiga enigheten bakom arbetet tog också till orda och lyfte fram hur viktigt stödet från Sparbanken varit. ”De har hela tiden sagt ’Lyft blicken och höj ribban – tänk större!’ Det är tack vare deras stöd och vision som vi står här idag.” Hon riktade också ett stort tack till alla föreningar som är verksamma på Vilan, och betonade att det är deras insatser som gör att området kan fortsätta utvecklas.

Vilan
Politikerna var stolta och tacksamma

Invigningsceremonin avslutades med att Sparbankens VD Patrik Meier tände den höga Sparbanksobelisken och de nya portalerna. Ljusen strålade upp mot himlen och markerade tydligt att Vilan nu står redo att välkomna besökare. ”Nu kan alla som kör på E20 se på långt håll att här finns något alldeles unikt”, avslutade Meier stolt inför den glada publiken.

Patrik Meier tände Vilans ljusskulpturer tillsammans med kommunalrådet.
Patrik Meier tände Vilans ljusskulpturer tillsammans med kommunalrådet.
Sparbanken bjöd på popcorn: och 25 miljoner för att förverkliga Vilansatsningen.
Browsing Collection
Oppositionsrådet Ylva Pettersson var glad över att träffa sina gamla elever i Browsing Collection
Ljusobelisk
Ljusobelisken kan ändra färg utifrån vad som händer på Vilan.
Peter Camilla
Peter Gustafsson och Camilla Helander var trötta och glada efter att ha gestaltat hela invigningen.

 

Vilan

Vilan
Portaler hälsar välkomna, och välkomna åter.

Verifierad av MonsterInsights