Center-nej till stöd till MV och OP

Nej till föreningsbidrag för körerna MV och OP i Skara

I ett beslut som väckt starka känslor har Skaras kultur och fritidsnämnd avslagit ett förslag om föreningsbidrag till de traditionstyngda körerna MV och OP, efter ett yrkande från Centerpartiets Birgit Bjelkengren. Trots körernas kulturella engagemang i staden, valde politikerna att inte ge något ekonomiskt stöd.

Före sommaren lyfte oppositionen ett initiativärende om att ge ett mindre bidrag till de två körerna, som har sin hemvist på Katedralskolan men är starkt förankrade i Skaras kulturliv. Oppositionen argumenterade för att körernas breda insatser, bland annat genom flertalet framträdanden i staden, motiverade kommunalt stöd. Ärendet återremitterades då, och Moderaterna samt Sverigedemokraterna valde att ur egen ficka ge 5 000 kronor till vardera kör. Detta bidrag möjliggjorde för de avgångselever som bidragit till körverksamheten att ta del av stödet inför framtida aktiviteter.

När frågan nu återupptogs i nämnden, saknades ett tjänstemannaförslag till beslut. Tjänsteskrivelsen poängterade att det är upp till nämnden att besluta, då reglementet medger undantag, och att bidragets storlek skulle ha försumbara ekonomiska konsekvenser för nämnden. Trots detta yrkade Centerpartiets Birgit Bjelkengren att avslå ansökan, vilket resulterade i att körerna inte får något stöd från kommunen.

– ”Det är ett väldigt tydligt besked från Centerpartiet och den politiska ledningen om hur man värderar de här ungdomarnas insatser för hela Skara,” säger Richard Pettersson, andre vice ordförande i nämnden. Han uttryckte stark kritik mot beslutet och menar att kommunen inte erkänner körernas breda kulturella betydelse.

– ”Man ser inte ett brett kulturvärde i körarnas verksamhet och vill inte stötta ungdomarna i deras arbete för hela Skara, utan man ser det som ett rent skolansvar,” fortsätter Pettersson. Körernas utåtriktade verksamhet, som inkluderar flera framträdanden under våren, vägdes inte in i beslutsprocessen.

Pettersson beklagade djupt beslutet och menade att kommunen borde ha stöttat OP och MV i deras utveckling, särskilt med tanke på OP:s återbildande och MV:s önskan att utveckla sin verksamhet. ”Alla som uppskattar körernas insatser för Skara förstår hur sorgligt det här är,” avslutade han.

 

Skara idag söker Birgit Bjelkengren för kommentar.

 

 

Verifierad av MonsterInsights