Negativ utveckling för handeln i Skara

Inflationen slår hårt mot detaljhandeln i Skara

Försäljningen i Skara sjunker när man räknar med inflation

Under 2023 låg försäljningen i detaljhandeln i Skara på samma nivå som året innan, åtminstone om man bara ser till siffrorna i kronor och ören. Men om man tar hänsyn till inflationen minskade försäljningen markant. Enligt ny data från HUI Research uppgick detaljhandelns omsättning i Skara till 1,3 miljarder kronor förra året. Detta kan verka stabilt jämfört med föregående år, men justerat för inflation handlar det om en verklig nedgång på cirka 8 procent.

Statistiska centralbyrån (SCB) rapporterar att priserna steg med drygt 8 procent under 2023, mätt med konsumentprisindex. När man räknar in detta prisökningstempo blir det tydligt att Skara upplevde sin största försäljningsnedgång under 2000-talet.

I Västra Götaland som helhet ökade försäljningen i detaljhandeln med 4 procent i nominella termer, vilket ändå är lägre än inflationen. Av länets 49 kommuner ökade försäljningen i 42 av dem, men bara två kommuner lyckades överträffa den allmänna prisökningen. Störst uppgång skedde i Ale, där försäljningen nådde 1,5 miljarder kronor – en ökning på 12 procent.

Lokal oro för framtiden

Den negativa trenden i Skara oroar många lokala handlare, som kämpar med att hålla sina verksamheter flytande i ett klimat där köpkraften minskar. Risken är att mindre butiker får det allt svårare att överleva om denna utveckling fortsätter.

”Det är bekymmersamt att kommunen inte lyckas få fart på tillväxten, säger en lokal handlare. Att säga nej till alla förslag om centrumutveckling och bygga bort parkeringsplatser utan att få fram nya hjälper inte. Eller bråka om eventtält. Vi har duktiga handlare i Skara men ibland jobbar man i motvind”.

Verifierad av MonsterInsights