Sveriges unga katoliker firar 90-årsjubileum i Skara

Sveriges Unga Katoliker firar 90-årsjubileum i Skara

 

Under tre intensiva dagar samlades Sveriges Unga Katoliker i Skara för Stiftsungdomsdagarna (SUD) men även för att fira riksförbundets 90-årsjubileum. För andra året i rad valde organisationen den anrika staden som plats för sitt årliga möte. Enligt organisationens ordförande Zuzanna Jurus är Skara en utmärkt mötesplats med tanke på stadens centrala läge, som underlättar för ungdomar från hela landet att delta, samt stadens rika kristna historia som skapar en passande miljö för en katolsk högtid.

Unga katoliker
Fler än 300 personer från hela landet deltog i Sveriges Unga Katolikers Stiftsungdomsdagar.

Höjdpunkten under jubileet var den katolska mässan som hölls i Skara domkyrka, en byggnad med djupa historiska band till Sveriges kristna arv. Efter mässan gick ungdomarna, tillsammans med andra deltagare, i en Mariaprocession längs Skaras kullerstensgator. Denna procession, med sång och rökelse, drog till sig uppmärksamhet från många nyfikna Skaraborgsbor och blev ett kulturellt inslag som passade väl in i stadens historiska miljö.

Unga katoliker
I Skaras ursprungligen katolska katedral hölls åter katolsk mässa.

 

Under jubileets tre dagar arrangerades flera workshops kopplade till årets tema ”De som litar på Herren springer utan att bli trötta”, ett citat från profeten Jesaja. Temat genomsyrade också kardinal Anders Arborelius tal när han gästade mötet, vilket var en av flera höjdpunkter. Arborelius blev 2017 Sveriges första kardinal någonsin. Förutom kardinalen deltog även präster och systrar från församlingar runt om i Sverige i firandet. Festmiddagen som arrangerades under helgen blev en samlingspunkt för både gäster och värdar.

Kardinal
I mitten Kardinal Anders Arborelius med Zuzanna Jurus till höger. Foto: Thure Gunnarsson

 

Skara, med sin betydande kristna historia, erbjuder inte bara domkyrkan utan även Varnhems kyrka och kloster, som tydligt påminner om Sveriges katolska arv. För den som önskar finns också möjligheten att beskåda en fransiskanerkåpa och det kända Skaramissalet, vilket ytterligare bidrar till den historiska och kulturella inramningen.

 

Sveriges Unga Katoliker spelar en viktig roll i att skapa gemenskap för unga människor som ibland kan känna sig ensamma i sin tro, särskilt på platser där församlingslivet inte är lika levande. Föreningens ordförande underströk vikten av att unga katoliker får möjligheten att träffas och dela sina tankar och erfarenheter med varandra. Zuzanna Jurus berättar att man gärna får kontakta organisationen om man som ung är nyfiken på vad organisationen kan erbjuda,  hur man arbetar och vad den katolska tron innebär. Hon betonade också glädjen över att många Skarabor visade intresse för evenemanget, ställde frågor och till och med deltog i delar av evenemanget.

Katolik
Att ha roligt och skapa gemenskap är en viktig del av SUD.

 

”Det är viktigt, särskilt i en orolig värld, att ha forum där man kan diskutera och söka svar på livets stora frågor, men också viktigt att man kan mötas och ha roligt tillsammans ”, säger ordföranden. Efter ett lyckat möte i Skara hoppas många att återvända till staden för framtida sammankomster, och kanske har en ny tradition börjat ta form.

 

Foto: Mateusz Opila

 

 

Verifierad av MonsterInsights