Nu börjar trandansen vid Hornborgasjön, ett fantastiskt skådespel. Men det finns fler fåglar värda att lägga ansträngningar på att få se när man besöker Hornborgasjön: Skara idag har bett fågelskådare Erik Tornberger ge oss sina bästa tips.
Erik, du har valt ut fem fåglar som du anser att man bör känna till inför ett besök vid Hornborgasjön. Berätta för våra läsare, vilka är dessa fem fåglar och varför är de så speciella?
– Absolut! Först och främst har vi Skedanden, Spatula clypeata, med sin distinkta platta näbb och vackra färger är den lätt att känna igen. Dess gröna huvud och rödbruna sida gör den till en av Hornborgasjöns mest förtrollande andfåglar och en personlig favorit för mig.
Vilken fågel kommer på andra plats på din lista och varför?
– På andra plats har vi Ägretthägern, Egretta alba, en relativ nykomling till området som sedan den första observationen har blivit en vanlig syn. Med 161 exemplar observerade den 15 september 2022 vid Hornborgasjön och dess nuvarande häckningsstatus är den verkligen värd att notera.
Spännande! Och vilken fågel tar tredjeplatsen och vad är det som gör den så unik?
– Tredjeplatsen tilldelas Rödbenan, Tinga trotanus, en vadarfågel väl anpassad till strandängarna med sina långa ben och näbb. Trots svårighet att upptäcka den när den rör sig på marken, blir den lätt igenkänd när den sitter högt.
Intressant! Nu över till fjärdeplatsen, vilken fågel har du valt och vad är det som gör den speciell?
– Fjärdeplatsen tillhör Svarthalsad Dopping, Podiceps nigicollis, en fågel med en unik koppling till Hornborgasjön då majoriteten av landets population häckar här. Deras närhet till skrattmåskolonier gör dem extra fascinerande att observera.
Slutligen, vilken fågel hamnar överst på din lista och varför är den så speciell för dig?
– Överst på min lista tronar Havsörnen, Haliaetus albicilla, med sina imponerande 2,5 meter mellan vingarna och eleganta rörelser i luften. Dess närvaro och majestätiska utstrålning gör den till den mest imponerande fågeln i Hornborgasjön för mig.
Tack så mycket Erik för att du delade med dig av din kunskap om Hornborgasjöns fåglar
– Tack själv, det var ett nöje!
Foto: Markus Flensén